30 år med innovasjon og samarbeid om dypet

Fra en idé til en årlig tradisjon med opp mot 300 deltakere, har FFU-seminaret vært en hjørnestein i utviklingen av undervannsteknologi. Siden 1995 har FFU-seminaret vært subsea-bransjens viktigste møteplass. Hvert år samles bransjens skarpeste hoder for å diskutere ny teknologi, dele erfaringer og bygge nettverk. Hvert seminar har vært en smeltedigel av kunnskap, der både medlemmer og eksterne deltakere har bidratt til å forme sektoren.

En idé født av samarbeid og behov 

I 1987 ble ideen om å etablere Foreningen for Fjernstyrt Undervannsteknologi (FFU) født, takket være initiativ fra Dag Ringen, Lars Annfinn Ekornsæter, og Terje Miljeteig. De så behovet for en arena som kunne samle fagfolk og entusiaster innen fjernstyrt undervannsteknologi. Året etter, i 1988, ble visjonen realisert med etableringen av FFU. Dette ble starten på en reise som har gjort foreningen til en sentral møteplass og en viktig aktør i utviklingen av subsea-industrien. 

I januar 1995, da olje- og gassindustrien var i en roligere fase med mindre aktivitet på subsea-området, var det en gruppe engasjerte bransjefolk som så en mulighet til å samle de beste hodene for et seminar. Daværende FFU styreleder og en av initiativtakerne, Jørn Haugvaldstad, husker godt de tidlige diskusjonene som la grunnlaget for det som skulle bli en årlig møteplass for fagfolk over hele landet. Målet var å samle representanter fra blant annet oljeselskaper, Oljedirektoratet og forskningsmiljøer for å fremme tverrfaglig samarbeid og kunnskapsutveksling i bransjen. 

– Vi konkluderte med at januar var en stille måned for subsea-operasjoner, så det føltes som riktig timing for seminaret. Siste torsdag i januar ble satt som dato, og det har vært seminardagen helt siden. Det er gledelig at dette tidlige valget har vist seg å være en suksess som har stått seg gjennom tre tiår, forteller Haugvaldstad.  

Det første heldagsseminaret satte en ny standard for fagseminarer. Med et nøye kuratert program og et søkelys på tverrfaglig kompetanseutveksling, var det ingen tilfeldighet at FFU-seminaret raskt ble en viktig møteplass for subsea-bransjen. I dag har seminaret befestet sin posisjon som en sentral arena for innovasjon og samarbeid i offshore- og undervannsteknologi. 

Fra 28 til 300 deltakere 

Gjennom årene har seminaret tiltrukket seg eksperter og ledere som har delt sine innsiktsfulle perspektiver på alt fra teknologiske fremskritt til utfordringer i bransjen. I dag, 30 år senere, er det klart at den tidlige beslutningen om å skape en møteplass var mer enn bare god timing – det var starten på en tradisjon som har hatt stor betydning for subseabransjen. 

Haugvaldstad minner om at seminaret i 1995 startet med 28 deltakere og at FFU-seminaret balanserte på kanten av økonomisk risiko.  

– Likevel ble arrangementet en suksess ikke bare økonomisk, men også som startskuddet for en varig tradisjon sier han. 

Tilbakemeldingene var positive, og seminaret ble raskt en etablert tradisjon. Deltagerantallet har økt hvert år, og Haugvaldstad er stolt over at seminaret nå tiltrekker rundt opp mot 300 deltakere årlig. 

En sentral skikkelse i FFU-seminarets historie 

Jostein H Reinsnos fra Beluga Subsea har vært en viktig del av det årlige FFU-seminaret fra starten, og har vært med nesten hvert eneste år siden. Med sin brede erfaring fra subsea- og offshoreindustrien har han fått et unikt perspektiv på seminarenes utvikling og betydning. Reinsnos, som har vært i bransjen siden 1986, beskriver seminaret som den mest relevante arenaen for de som jobber i denne bransjen. 

– Opp mot 90 % av det som tas opp på seminaret, er helt relevant for oss som jobber i bransjen. Faglig sett handler det om akkurat det vi jobber med til daglig. Samtidig får du utvidet horisonten din og innsikt i ny kunnskap. Det gir en bedre forståelse av hva som kommer og hva som kan komme i fremtiden, sier Reinsnos. 

Gjennom årene har FFU-seminaret vært vitne til store teknologiske sprang og viktige diskusjoner. For Reinsnos er det spesielt ett minne som skiller seg ut. 

– Jeg husker godt da Oceaneering presenterte fjernstyrte undervannsfarkoster som ble operert fra land. En teknologi som den gang virket futuristisk. Nå er det blitt en naturlig del av hverdagen vår. 

Jostein H Reinsnos har et råd til nye og kommende deltakere: 

«Vær åpen for alt som blir presentert. Det er en så stor bredde i temaene, og det gir innsikt som kan komme fra uventede steder.» 

Denne åpenheten for å lære fra ulike fagfelt har vært en nøkkelfaktor i seminarets suksess. Hver deltaker bringer med seg et unikt perspektiv, og det er nettopp i møte mellom ulike fagområder at de beste ideene og løsningene skapes. 

Seminarets fremtid: En katalysator for innovasjon 

Som seminaret nå står på terskelen til sitt 30-årsjubileum, er det ingen tvil om at det har hatt en betydelig innvirkning på subsea-industrien. 

– Seminaret har vokst til å bli en viktig plattform for teknologiutvikling og faglig samarbeid. Jeg er sikker på at seminaret vil fortsette å være en katalysator for innovasjon i mange år fremover, sier Haugvaldstad. 

For fremtiden er målet klart, og det er å fortsette å samle bransjens skarpeste hoder, dele ny kunnskap, og bygge bro mellom teknologier og mennesker for å møte fremtidens utfordringer. Samtidig som dette handler det også om å skape en møteplass for nye i bransjen, herunder studenter og nyutdannede.  

Visste du? 

FFU-seminaret satser på fremtidens talenter! For å tiltrekke nye i bransjen, inkludert studenter, tilbyr seminaret en unik mulighet til å møte eksperter innen undervannsteknologi. 

– FFU-seminaret er et intensivt møte med likesinnede der nye tanker fødes. Det forener noen av de viktigste hodene i norsk industri og styrker Norges posisjon som teknologileverandør internasjonalt, sier Nils Fredrik Fjærvik, æresmedlem i FFU og konferansier på et av de første heldagsseminarene. 

Her kan morgendagens fagfolk bygge nettverk og få innsikt i det siste innen subsea-teknologi – en investering i både karriere og bransjens fremtid. 

FFU-seminaret er ikke bare en møteplass, men også en plattform for innovasjon og samarbeid som har formet subsea-bransjens fremtid. Når jubileumsåret 2025 står for døren, viser seminaret at tradisjoner ikke bare handler om fortiden, men også om å bygge broer til morgendagens teknologi og utfordringer. Med solid vekst, faglig tyngde og en tydelig visjon for fremtiden, fortsetter seminaret å være et kritisk bindeledd i utviklingen av undervannsteknologi 
– Kom og bli inspirert, anbefaler Reinsnos. 

Milepæler i FFU-seminarets historie 

1987: Ideen om FFU ble født – starten på en visjon som ble en virkelighet året etter. 

1995: Startskuddet for FFU-seminaret, som la grunnlaget for en ny tradisjon i subsea-bransjen. Det hele startet som et miniseminar med 28 deltakere, arrangert i forbindelse med “Sildajazzen”. 

1997: Første FFU heldagsseminar med tittelen “Utfordringer på dypt vann” ble avholdt på Sola Strandhotell med et opprykk til 100 deltakere. 

2005: 10-årsjubileum for FFU-seminaret. 

2009: FFU-Nytt tok steget videre og ble til DYP! 

2015: 20-årsjubileum for FFU-seminaret. 

2018: Første panelsamtale ble gjennomført på det årlige seminaret. 

2021: Første og hittil eneste digitale seminar ble gjennomført tilpasset globale utfordringer som følge av Koronapandemien  

2025: En milepæl feires når subsea-bransjens viktigste møteplass runder 30 år. I dag har FFU over 90 medlemsbedrifter, med oppimot 300 deltakere og fortsetter å samle fagfolk årlig på seminar.