ARV-I: Fremtidens Autonome Inspeksjons-ROV

I dagens teknologiske æra har SubC3D introdusert ARV-I (Autonom Remotely Operated Vehicle) - en banebrytende inspeksjons-ROV som gir en ny tilnærming til undervannsinspeksjon og overvåking.

Utviklingen Startet med et ønske om å overvåke Fiskens Helse og Vekst. ARV-I's utvikling begynte med et ønske om å utvikle en autonom ROV for oppdrettssegmentet med det formål å overvåke fiskenes helse og vekst. Dette behovet forbedret og akselererte utviklingen av denne avanserte ROV-en, som senere fant bredere anvendelse innen undervannsinspeksjon. 

Autonomi i Inspeksjoner 
ARV-I har imponerende autonomi og kan utføre oppdrag med minimal menneskelig intervensjon. Dette representerer en revolusjon innen undervannsinspeksjoner. ROV-en kan utføre inspeksjoner selvstendig, noe som øker effektiviteten og reduserer risikoen betydelig. 

Autonomi i undervannsinspeksjoner gir flere fordeler. For det første kan ARV-I utføre oppdrag uten kontinuerlig tilsyn, noe som frigjør menneskelige ressurser for andre oppgaver. For det andre eliminerer autonomi i inspeksjoner menneskelige feil og reduserer risikoen for uhell, spesielt i krevende undervannsmiljøer. Dette fører til økt pålitelighet og nøyaktighet i inspeksjoner. 

Maskinsyn og Akustisk Posisjonering (USBL) for Full Autonomi 
ARV-I oppnår full autonom kjøring og inspeksjon under vann ved å kombinere avansert maskinsyn med akustisk posisjonering ved hjelp av USBL-teknologi (Ultra-Short Baseline). Maskinsynet gir ROV-en mulighet til å gjenkjenne og reagere på undervannsobjekter og hindringer i sanntid. 

Samtidig bruker ARV-I USBL-teknologi for nøyaktig posisjonering og navigasjon under vann. USBL-sensorene sender akustiske signaler til en overflatebøye, som igjen kommuniserer med ROV-en. Dette gir kontinuerlig oppdaterte posisjonsdata som gjør det mulig for ARV-I å beregne sin egen plassering med høy presisjon. 

Kombinasjonen av maskinsyn og USBL-teknologi gir ARV-I evne til å operere autonomt under vann. ROV-en kan oppdage undervannsobjekter, navigere rundt dem og tilpasse seg uforutsette situasjoner uten behov for manuell styring. Dette gir en helt ny grad av autonomi som tidligere ikke var oppnåelig i undervannsinspeksjon. 

Anvendelsesområder og fordeler  
ARV-I har et bredt spekter av anvendelsesområder og kan tilpasses ulike oppdrag. Den benyttes for inspeksjoner, kartlegging og overvåking av undervannsstrukturer, rørledninger og miljøer.  

En av de avgjørende faktorene som har muliggjort SubC3D's suksess med ARV-I-prosjektet, er evnen til å utvikle og teste autonome operasjoner i oppdrettsmerder. Dette unike testmiljøet har gitt SubC3D muligheten til å utforske og validere funksjoner og operasjoner under trygge omgivelser, uten risikoen som er knyttet til inspeksjoner i krevende undervannsmiljøer. Testingen i oppdrettsmerder har vært ventelig til at SubC3D nå kan demonstrere et fullstendig autonomt og trådløst ROV-system. 

Testing 
Det å teste i oppdrettsmerder har vist seg uvurderlig for å finjustere ARV-I's autonomifunksjoner. Dette har inkludert utvikling av avanserte navigasjonssystemer som lar ROV-en selvstendig planlegge inspeksjonsruter, unngå hindringer og tilpasse seg endringer i miljøet. Denne testfasen har også vært avgjørende for å sikre at ARV-I kan opprettholde stabil kommunikasjon og energieffektivitet i trådløse undervannsmiljøer, en kritisk komponent for autonom drift. 

Ved å teste i oppdrettsmerder, har SubC3D hatt muligheten til å utføre simulerte oppdrag som etterligner reelle undervannsinspeksjoner. Dette har inkludert overvåking av fiskehelse, biomasse og strukturell integritet. Resultatene fra disse testene har vært avgjørende for å validere ARV-I's pålitelighet og nøyaktighet. Testing i en kontrollert oppdrettsmerde har også tillatt SubC3D å feilsøke og forbedre ROV-ens funksjonalitet før den tas i bruk i krevende, maritime applikasjoner. 

Det er verdt å merke seg at testingen i oppdrettsmerder har muliggjort repetisjon av scenarioer og nødsituasjoner for å vurdere hvordan ARV-I responderer på ulike utfordringer. Dette har gitt SubC3D en unik mulighet til å forbedre ROV-ens responskapasiteter og nødprosedyrer, noe som er avgjørende for å sikre trygg drift i reelle undervannsmiljøer. 

I tillegg til den tekniske utviklingen har testene i oppdrettsmerder også tillatt SubC3D å etablere optimale arbeidsprosesser og rutiner for å maksimere ARV-I's effektivitet i fremtidige oppdrag. Dette inkluderer planlegging av oppdrag, datagjennomgang og rapportering. 

ARV-I, utviklet av SubC3D, er en teknologisk kan være en milepæl som representerer fremtidens undervannsinspeksjon og overvåking.