Blue Logic Girer Opp!

Verktøykassa fra Blue Logic har blitt utvidet med flere produkter innen torque tools, girbokser og aktuatorer for undervannsoperasjoner. I løpet av det siste året har flere av disse gjennomgått omfattende kvalifiseringstesting i henhold til API 17H og kundekrav.

Blue Logic var tidlig ute med hel-elektriske toque tools, og disse har vært gjenstand for kontinuerlig utvikling og forbedring siden lansering for 13 år siden. Software og GUI (Graphical User Interface) er nylig oppdatert til en helt ny versjon som gir brukeren enda flere muligheter for monitorering og kontroll for kjøring av kritiske komponenter. Før operasjon kan en legge inn en pre-definert konfigurasjon for å begrense moment og rotasjonshastighet. Sammen med logging av alle parametere er dette med på å sikre kontrollert operasjon. Dette er spesielt nyttig ved operasjon av gamle ventiler der en er usikker på fysisk tilstand. Ved å sammenligne logger fra tidligere operasjoner på samme lokasjon kan en trende ventilens tilstand som funksjon over tid. Det er i tillegg mulighet for å legge inn soft start og stopp samt opp- og ned-ramping for mest mulig skånsom operasjon. 

For kritiske operasjoner kan torque toolet settes i ønsket fail-safe konfigurasjon som sikrer retur til ønsket posisjon dersom noe feiler under selve operasjonen. Fail-safe kan settes til både fail-close og fail-open direkte i GUI. 

Gjennom utleie av torque tool har vi fått verdifull og ærlige tilbakemeldinger på hvordan torque toolene oppleves under reelle operasjoner til havs. Dette har vært veldig nyttig input for den kontinuerlige utviklingen av både hardware og software. Alle i subseabransjen vet jo at tilbakemeldinger fra ROV-piloter kommer uten filter! For øvrig helt nødvendig om en skal få frem et produkt som virkelig gjør jobben under alle typer krevende forhold. Torque toolene som returneres fra utleie gir oss i tillegg nyttig informasjon i forhold til slitasje, holdbarhet og nødvendig vedlikehold. 

Blue Logic har opplevd at markedet for elektriske torque tools har endret seg i takt med elektrifiseringen ellers i samfunnet. Vi ser at mange kunder setter pris på fordelene med nøyaktig operasjon og full kontroll, samt logging av alle parametere. 

Girbokser for API 17H Class 5-7 

Sammen med Blue Logics girbokser har vi et nå et komplett program med verktøy for å operere alle mulige subsea installasjoner og utstyr med API 17H grensesnitt – fra Class 1 til og med Class 7. 

Sommeren 2023 hadde vi en leveranse av girbokser med API 17 Class 7 grensesnitt til Aker Solutions. Disse girboksene er designet for permanent installasjon, og kan levere moment opptil 16 000Nm under operasjon sammen med et standard API 17H Class 4 torque tool. 

Da disse girboksene skal stå montert subsea på permanent basis, stilles det strengere krav til kvalifisering og testing enn for tilsvarende girbokser designet for vanlig ROV intervensjon. Sammen med Aker Solutions ble det derfor satt opp et komplett kvalifiseringsløp basert på API 17Q og teknisk spesifikasjon fra kunde. Testingen omfattet både statisk og dynamisk kjøring, og en egen dynamisk testjigg har derfor blitt utviklet. 

Etter totalt 5000 sykler ved henholdsvis 14-16 kNm og 21-24 kNm, ble girboksen utsatt for destruktiv testing for å se hvor mye belastning den tåler før fullstendig kollaps. Testen ble kjørt dynamisk, og girboksen feilet ikke før 104 000Nm, smått imponerende for en girboks designet for 25 000Nm. 

Fail-Safe Aktuator 

Det nyeste medlemmet i Blue Logics aktuator portefølje er en hydraulisk operert fail-safe aktuator designet for permanent subsea innstallasjon.  Aktuatoren er tilpasset operasjon av kritisk subsea ventil og skal holde denne åpen så lenge hydraulisk trykk er tilgjengelig. Om trykket av en aller annen grunn forsvinner vil den interne fjærpakken sørge for en 180 graders operasjon for å stenge ventilen hurtig. 

Aktuatoren kan installeres og fjernes av en standard ROV, og hydraulisk grensesnitt er representert av en standard, en linjes hot stab.  

Fail-safe aktuatoren har også blitt grundig testet i form av fullskala kvalifiseringstest på dynamisk testjigg.