En actionfylt skole i problemløsning
Startskuddet for TAC Challenge 2021 gikk av for første gang sommeren 2021, og det var rundt 30 entusiastiske universitetsstudenter fra NTNU og Universitet i Stavanger som fikk gleden av å delta på de store begivenhetene i Årdal. En uke bodde konkurrentene sammen på Sanitas, en herskapelig villa plassert i et nasjonalromantisk landskap med innsjø, dal og fjell like i nærheten.
De ulike lagene fikk testet krefter i teknologikonkurranser som virkelig utfordret deltakerne personlig, men også deres egenutviklede droner for luft og subsea. Med på turen fulgte et filmcrew fra Fabel Media nøye med deltakerne til alle tidspunkt i døgnet. Lek, moro og blodig alvor i skjønn forening ble fanget på kamera. Filmmaterialet skal brukes videre i en minidokumentar hvor man får komme tett på de ulike deltakerne og utfordringene de møter i konkurransen.
– Det er nå hele året med hardt arbeid blir belønnet
Lennart Hoyer var med på laget som representerte Vortex NTNU, den eneste tekniske studentorganisasjonen ved NTNU som håndterer undervannsrobotikk. Universitetsstudenten fikk store øyne da han så det rikholdige programmet for uken som inneholdt alt fra dronekonkurranse til tur på Preikestolen, privatkonsert og boblefotball-konkurranse. I tillegg fikk lagene disponere hver sin Jaguar I-Pace, til glede for alle bilentusiastene. Han var definitivt ikke forberedt på det som møtte ham i Årdal.
– Det var VIP-behandling fra start til slutt, og en deilig balanse mellom lek og alvor. Det å ha en hel uke med problemløsning sammen knytter så klart tettere bånd i etterkant. Dette med konkurranser er jo en av de store gulrøttene for mange når de søker tekniske verv. Det er nå hele året med hardt arbeid blir belønnet, konstaterer han.
Oppgaver på tolv meters dyp
Lagene ankom Sanitas på en søndag, og allerede tirsdagen var det klart til dyst. Nervene var i høyspenn hos de fleste deltakere, og ikke alt gikk som planlagt. Vortex hadde kun hatt sin drone i havet én gang i forkant av den store konkurransen. Ville de klare det en gang til?
– Vi hadde også denne gangen situasjoner hvor ting måtte fikses i siste liten. Alt fra brackets som hadde knekt til et lekk i el-huset, som er det verste som kunne skjedd. I tillegg ble det ene batteriet ødelagt da vi var under vann. Konkurransen i seg selv gikk bra, vi gjennomførte og fikk det til, bekrefter Hoyer og utdyper:
– Stinger senket en hel subsea dockingstasjon ned på tolv meters dyp som det var festet oppgaver på. Det gjorde at vi fikk en skikkelig ekspedisjon for første gang. Oppgavene var realistiske i forhold til det vi ser i bransjen
med inspeksjon av kabler og enkel manipulasjon av ventiler. Laget til Vortex hadde forberedt seg godt i forkant av konkurransen.
Fikk ny tether
Av sponsoren Stinger Technology fikk laget en helt ny tether. Nå har de to.
– Det var stas for nå kan vi kjøre begge dronene våre samtidig.
For trondheimslaget var deltakelsen i konkurransen en ren skole i problemløsning. Her måtte man nemlig sørge for å pakke godt, og til enhver tid ha nok reservedeler tilgjengelig.
– Du kan ikke lese deg opp på slikt, så det var en veldig god øvelse, sier Hoyer.
Fire årstider på Preikestolen
Prosjektleder for det hele, Rune Høyvik Rosnes, er godt fornøyd med en vel blåst TAC Challenge 2021. Rosnes forteller at lagene har vist stor iver og begeistring gjennom hele uken. Et høydepunkt var da gjengen mottok gavekort fra sponsoren COOP Økonom, og fikk dra å handle inn mat, som de senere tilberedte i felleskap på Sanitas. Til butikken dro lagene i sine splitter nye Jaguarer.
– Mesternes Mester har vært en stor inspirasjonskilde til denne konkurransen, så det ga litt ekstra reality-følelse når deltakerne tilberedte maten og spiste sammen på kveldene. Forskjellen fra den type programmer, er at vi ønsket å kombinere reality med teknologi, forklarer han. I ekte reality-ånd var det planlagt tur til Preikestolen midtveis i uken. Kameraene hadde håpet å fange opp slitne deltakere på vei opp mot utsikten, men slik ble det ikke.
– De spratt opp alle mann, og det var fire årstider på vei til Preikestolen, sier Rosnes med et smil. Han forteller at de som var med i år vil ha et fortrinn når det blir internasjonalt neste år.
– For Foreningen For Undervannsteknologi-medlemmer vil det i forbindelse med konkurransen være en gyllen mulighet til å få tilgang på verdensledende studenter og innpass i landene de representerer. Skal man ekspandere, vil man kunne benytte seg av den lokale tilstedeværelsen disse studentene har.
– Den ser ut som den er tatt ut fra Star Wars Arrangementet har hatt samarbeidspartnere som blant andre Strand Kommune, Equinor og Wintershall DEA. For studentene har det vært stor stas å kunne vise seg for potensielle, fremtidige arbeidsgivere, eller bare diskutere fag med mennesker som er like lidenskapelig som de selv. Derfor var det et høydepunkt da gjengen på Sanitas fikk besøke hovedkontoret til Oceaneering i Norge og se nærmere på den autonome og helelektriske dronen Freedom AUV, som er noe av råeste innen undervannsrobotikk globalt, ifølge Rosnes.
– Den ser ut som den er tatt ut fra Star Wars, sier Hoyer og forteller at det var stas å se kontoret til Oceaneering mens de deltok på TAC Challenge.
– Det var veldig lærerikt for der fikk man sett industristandarden på ulike løsninger. De hadde mye mer hydraulikk, der vi har elektrikk, siden vi ikke skal så dypt ned med dronen vår. Men alt i alt en fin mulighet til å se skalaen på ting. De har jo gigantiske droner, og det gir oss noe å strekke oss etter.
Nye farvann og skyhøye ambisjoner
Strekke seg har Vortex tenkt til å gjøre uansett. Ambisjonene er skyhøye og allerede i disse dager er laget i gang med å utvikle en autonom båt for aller første gang.
– Vi håper å se internasjonale lag til neste år. Målet frem til da blir å videreutvikle dronen vår, som i år var veldig prototype-designet. Det var viktig for at vi fleksibelt kunne endre og bytte ting, men nå skal vi gjøre den enda mer permanent og helhetlig. Samtidig skal vi utvikle en autonom båt. Målet er å ha en USV på overflaten som er koblet til dronen med en tether. Og siden den har GPS, forsvinner alle utfordringene som subsea bringer med seg av trådløs kommunikasjon. Da kan vi styre båten fra land, og så kan den kjøre ut og kommunisere med dronen, uten en 500 meter lang tether, forklarer Hoyer og legger til:
– I år opererte vi dronen vår Beluga som en ROV, siden vi ikke fikk implementert autonomien skikkelig i tide. Målet neste år blir å få Beluga til å bli en sann ROV, bedyrer han. Det er planlagt lansering av miniseriedokumentaren som tar for seg lagenes ukesopphold i Årdal under Offshore Technology Days den 20.oktober. Følg med på FFU sine sider på LinkedIn for publisering på web.