FFU-seminaret: Slik er fremtidens blå løsninger

Autonome farkoster, elektrifisering og vindkraft er på full fart inn i havrommet. Norge er langt fremme, og mange spennende løsninger ble presentert på årets seminar.  

– Da vi i FFU-styret gav årets seminar tittelen “Blue Energy” var vi spente på om vi ville få inn foredragsforslag som beskrev hvordan vi kan sikre en bærekraftig industri. Det syns jeg vi fikk. Årets seminar tok for seg beskrivelse av modningsprosessen med autonome farkoster, elektrifisering og vindkraft. Alle disse temaene bidrar positivt til miljø og bærekraft, sa styreleder Bernt Ståle Hollund om det 25. FFU-seminaret som samlet over 200 deltakere på Sola 30.januar. 

Rimelig drone gir øyne under vann

Blueeye Robotics gir en friksjonsfri tilgang til havet med undervannsdrone ned til 305 meters dybde. Undervannsdronene er solgt til 35 land, men de er enn så lenge størst i Norge, hvor det er fiskeindustrien som utmerker seg. 

– Det begynte som en billig undervannsdrone for forbrukermarkedet, men er nå 100 % B2B. Dronen er enkel å bruke og kan styres av en vanlig gamekontroller. Det gir de som sitter på land mulighet til å få øyne under vann, for eksempel for å sjekke behovet for vedlikehold, fortalte CFO og interim CEO Christian Gabrielsen. 

Veien videre blir at selskapenes systemer snakker med dronen, og Blueeye Robotics har allerede fått forespørsler fra selskaper som vil integrere bruken av drone og data.

Utvikler ladestasjon for droner på sjøbunnen

Blant de interessante foredragsholderne var Helge Sverre Eide, Business Development Manager i Blue Logic. Sammen med Equinor jobber Blue Logic for å standardisere ladeplater for droner som står permanent under vann. 

– Det blir som en bensinstasjon på sjøbunnen, som vil gjøre at mye av det som før har blitt gjort med båt vil kunne gjøres fra land. Man vil kunne jobbe der man er, og slippe å transportere folk. Man vil ha utstyret tilgjengelig 24/7, noe som er viktig for å ha kontroll på produksjon under vann, fortalte Eide. 

De er også i dialog med myndighetene for å få et dedikert testområde på sjøbunnen ved Tau Autonomy Center (TAC). 

Effektiv transport av vindmøller til havs

Med Parisavtalen og nasjonale politiske føringer for grønnere energi har Green Entrans funnet en nisje innenfor vindkraft. 

– Det har vært mye motstand mot vindfelt, og de er nå på vei offshore. Vi utvikler et grønt, kosteffektivt utgangspunkt som vi kan skreddersy til mange bruksområder. Vi bygger strukturene ferdige på land, hvor de også blir testet. Deretter transporteres de ut i ett stykke med rimelige fartøy og blir installert uten tunge løftekraner, sa CEO i Green Entrans, Jørn Haugvaldstad. 

Programmet viser en tydelig utvikling

Blant deltakerne på årets seminar er Helene Sund Refsnes og Astri Sømme Fossum fra Equinor. Refsnes er på seminaret for første gang og syns det er veldig kjekt å se hva som rører seg i industrien. Fossum forteller at hun pleier å prioritere FFU-seminaret, og treffer alltid mange gamle kjente her. Hun syns årets seminar har et interessant og relevant program. 

– Det er veldig tydelig at vi går i retning av autonome løsninger. Det er i den retningen vi i Equinor tenker også, sier hun. 

 

Rekordmange utstillere

Årets FFU-seminar samlet enda flere utstillere enn tidligere. 

– Vi har gode, lange pauser, og prioriterer at folk får brukt utstillerområdet. Mange kommer igjen, og vet de får vist seg frem for bransjen her, sier Hollund i FFU. 

Blant de er Stinger Technology, som har vært blant utstillerne på seminaret de siste årene. De skreddersyr subsea-utstyr, blant annet til undervanns høytrykksrengjøring, som de viste frem på standen. 

– Vi får typisk de umulige jobbene, og lager utstyr som løser utfordringen. Her jobbet vi i et trangt rom, og måtte gjennom et 30 cm stort hull for å rengjøre sveiser for inspeksjon, forteller CTO, Stig Johansen. 

–  Vi tror alle vet hva vi holder på med, men det er gjerne ikke tilfellet. Vi må være synlige, og her på seminaret møter vi mange fra importørselskapene. Det er lett å treffe kundene, sier CEO, Bjarte Langeland. 

 

Samme tid og sted neste år

Tradisjon tro arrangeres neste FFU-seminar siste torsdagen i januar. Datoen er da 28. januar, og det blir også da arrangert på Clarion Hotel Air på Sola.