FFU-seminaret: Undervannsteknologi kan bli enda større

Med temaet “Havrommet” siktet seminaret på en større bredde i programmet enn tidligere, noe som resulterte i spennende foredrag og svært godt oppmøte.

Subsea-bransjen samlet seg til det 24. FFU-seminaret 31. januar på Clarion Hotel Air på Sola, med flere påmeldte enn på lenge.

– I år hadde vi rundt 250 påmeldte delegater og 25 utstillere, så det er en økning i forhold til tidligere. Det er vi veldig fornøyde med, sier Marius Milch, styremedlem i FFU og Engineering Manager i Subsea 7.

Med temaet “Havrommet” ønsket FFU-styret å sette sammen et program som var aktuelt og spennende for bransjen.

– Vi har tidligere hatt mye fokus på olje og gass, og i år ønsket vi å gå bredere ut. Vi har fått mange interessante forslag til foredragsholdere, og det har resultert i en fin miks av foredragsholdere fra akademia og de mer tradisjonelle foredragsholderne fra subsea og olje- og gassindustrien, sa Milch.

 

Nye ressurser på havbunnen

– Vi kan få flere føtter å stå på. Undervannsteknologien er allerede stor, og kan bli enda større.

Det sa Lars-Kristian Lunde Trellvik, som er senioringeniør ved K.G. Jebsen-senter for dyphavsforskning ved UiB under sitt foredrag. De forsker på tre potensielt veldig interessante ressurser på havbunnen: mineraler, biomolekyler, geotermisk energi.

– Vi har kommet ulikt i forhold til forskning på ressursene og teknologiutviklingen for å hente ut ressursene. Vi forstår i dag blant annet lite av dyphavsbiologi, fortalte Trellevik.

 


Dr. Eleni Kelasidi, Research Scientist ved SINTEF Ocean AS snakket om teknologiutvikling innen aquakultur. 

Undervannsteknologi tilpasset aquakultur

Kombinasjonen av biologi og teknologi var også tema under foredraget til dr. Eleni Kelasidi, som er Research Scientist ved SINTEF Ocean AS. De fokuserer på hvordan de kan bruke ubemannede undervannsfartøy (UUV) for autonome operasjoner i utfordrende miljø.

– Aquakulturindustriens teknologi er ikke effektiv, og ønsker bedre løsninger. SINTEF har fire fullskala testlaber hvor vi tester ulike typer robotiske løsninger og hvordan fisken reagerer på de. Vi trenger å tilpasse teknologien som finnes, eller kanskje utvikle ny teknologi. Vi kan for eksempel ikke bruke propeller i nettene, og må ha spesialtilpassede gripere, sa hun.

Equinor med E-ROV i mars

Blant de mer tradisjonelle foredragsholderne var Equinor, som presenterte sin batteridrevne E-ROV. Den går på 50 000 litiumbatterier, og skal utføre typiske IMR-operasjoner. Men det har vært en lang vei å gå fra idéen ble lansert i 2015 til realitet.

– Vi har drømt om å kjøre ROV fra land i mange år, og med 4G er det mulig. Piloten var en suksess, og det har vært stor interesse over hele verden, sa Kaj-Ove Skartun, Leading Subsea Engineer i Equinor.

Seven Viking er moderfartøyet for den første E-ROVen som går i gang med operasjoner i mars 2019.

 


Paneldebatten, med temaet “Havroms-økonomien” samlet debattanter fra NTNU Havrom, Aker BP og Oceaneering. 

Paneldebatt om havroms-økonomien

Etter fjorårets gode tilbakemelding på paneldebatten, ble det også en del av årets program. I år var temaet “Havroms-økonomien: hva er framtidas subsea-teknologi og hvor vil den bringe oss?”, ledet av Arnfinn Nergaard. Ingrid Schjølberg, Professor/Vice dean Research and innovation Director ved NTNU Havrom, Ivar Helge Hollen som er Digital and remote operations Project Manager i Aker BP og Steffan Lindsø som er Director of emerging technology i Oceaneering diskuterte manglende kartlegging, nye næringer, bærekraft og fotavtrykk og FFU inn i fremtiden.
 


Åsmund Voster​, daglig leder i Mechman, var blant utstillerne på FFU-seminaret. 

Utstillerne: Her må vi være

Utstillerne på seminaret er hovedsakelig mindre firma som ønsker å vise frem sine produkter, og noen litt større som ønsker å vise bredden. Blant dem er Mechman, som viste frem sitt produkt ROV Buoyancy, som brukes til å regulere vekten på utstyr og konstruksjoner som senkes ned i sjøen.

– Det er enkelt å komme til på seminaret. Vi var med første gang i 2015, og har vært med hvert år siden det, sa Åsmund Voster, som er daglig leder.

Blant utstillerne var også MacArtney, som ønsket å viste bredden i produktene de leverer. De har vi vært med i mange år, og syns det er viktig å være tilstede blant sine kunder.

– Leverer man produkter til undervannsindustrien er dette plassen å være, sa Tor Gunnar Alvestad, Technical Sales Engineer.

 

Oppfordrer til dugnad for FIRST LEGO League

På seminaret ble deltakerne oppfordret til å tenke på fremtidig rekruttering til bransjen med en invitasjon til å bli med på dugnad for FIRST LEGO League. Det er en årlig teknologibasert konkurranse for barn mellom 10 og 16 år som skal sørge for at motivasjonen for realfag og teknologifag opprettholdes.

– I år har vi 20-års jubileum, og vi når nok målet om 400 000 deltagende på verdensbasis. I Rogaland ønsker vi å bli størst i Skandinavia, og nå 1000 deltagere. For å få det til trenger vi hjelp midler til å lage et godt prosjekt for barna og de som er med å ser på. Bedrifter som har lyst til å bidra kan ta kontakt med TeknoLab-stiftelsen, oppfordret Eirik Jåtten, styreleder i TeknoLabSkole.

 

Samme tid og sted neste år

Tradisjon tro arrangeres også neste FFU-seminar siste torsdagen i januar. Datoen er da 30. januar, og det blir også da arrangert på Clarion Hotel Air på Sola.