Morgendagens subsea-helter

På Barentshavkonferansen stilte FIRST Scandinavia opp med Norwegian Subsea Challenge som er laget etter samme mal som den populære kunnskaps- og teknologikonkurransen FIRST LEGO League (FLL).

På Barentshavkonferansen 2017 var FIRST Scandinavia invitert til å vise frem sitt oppgavebrett, som i samarbeid med FFU er spesialdesignet for å skape interesse for undervannsteknologi, primært for barn og unge mellom ti og seksten år.

– Barentshavkonferansen stilte opp med standplass i forbindelse med konferansen. Både ENI Norge og Chevrons bidrag gjorde det mulig for oss å gjennomføre arrangementet med to lag i konkurransen. Åtte barn ble delt inn i to lag; Team ENI og Team Chevron, forteller Nina Sivertsen, konseptleder for FIRST LEGO League Scandinavia.

Publikum og sponsorer ble invitert til å komme og se. Interessen var stor, og lagene ble heiet frem fra sidelinjen. Som et samarbeid mellom FFU og FIRST Scandinavia har dette oppgavebrettet som mål å få barn og unge til å lære seg å programmere, og få en innføring i hvilken teknologi FFU arbeider med. Hvert år arrangeres kunnskapskonkurransen FIRST LEGO League i 45 deltakerbyer.


Roman Fredriksen fra Pro Barents, Kristian Amundsen og Sigbjørn Lien Botten fra ENI Norge viser stor interesse for
Sigrid Kvam Gjerstads problemløsning. 


Nysgjerrige deltakere
Uten noe som helst kunnskap innen subsea-faget skal barna designe og bygge roboter ved å bruke motorer, sensorer, gir, hjul og aksler sammen med andre tekniske komponenter.

– Det er viktig, og ikke minst interessant, å se hvordan barna løser problemstillingene som bedriftene i denne bransjen møter hver eneste dag. Og det som gjør det så spennende er at de kan løses på så mange forskjellige måter så lenge de oppnår kriteriene for oppgavene.

«Hvorfor er alle installasjonene på det feltet gult?», spør Herman Haugaasen. Spørsmålet hang i luften frem til en ansatt hos Aker Solutions besvarte Hermans spørsmål. Voksne var tilstede, snakket med barna, og spurte dem spørsmål om deres roboter. 

– På slutten av dagen snakket barna om VX-ring som om det skulle være dagligdagse ting, ler Sivertsen som konkluderer med at konkurransen ga barna en god mulighet til å møte bedrifter og kommunisere med eksperter på dette feltet.

Noe av kunnskapen barna mottok var typiske oppgaver til en ROV, viktigheten av å plassere en VX-ring på et bestemt sted, samt kunnskap om hvorfor undervannsinstallasjoner trenger beskyttelseslokk. «Dette var mye gøyere enn en dag på skolen, og jeg har lært så mye i dag», sier Sigrid Kvam Gjørstad.

Subsea-talenter
Det finnes et hav av utdanningsretninger, og å vite hva man har et talent innenfor er ikke selvsagt. Det er her Sivertsen mener det er viktig å synliggjøre seg, og at alle som ønsker kan få prøve seg på oppgavebrettet.

– Banen ligger her, og kan tas i bruk. For barna i Hammerfest er det viktig å vite hva som foregår ved Melkøya, og hva alle menneskene gjør der ute.

Det er et mylder av firma, og flere barn har gjerne lagt merke til firmanavnene uten å egentlig vite hva de gjør. Ikke minst mener hun at det også er viktig for barna å få se dette i praksis.

– Teknologi er artig og interessant, og det at bedriftene tar i bruk dette verktøyet hadde vært drømmen. Det trengs mange kloke hoder i denne bransjen, sier Sivertsen.


Oljedirektør Bente Nyland får en innføring i oppgavene av Team Chevrons Herman Haugaasen. – Både byggesettene og
måten det ble formidlet på, var et fantastisk opplegg, sier Bente Nyland. 
 

Celebert besøk
De unge LEGO-entusiastene fikk møte oljedirektør, Bente Nyland, som tok seg tid til å besøke standen i løpet av dagen. 

– Det første jeg tenkte da jeg så dem var at dette var en kjempemorsom måte å lære realfag på. Både byggesettene, og måten det ble formidle på var et fantastisk opplegg, sier oljedirektør Bente Nyland.

Mye av fremtidens produksjon av olje og gass kommer til å bli produsert ved bruk av fjernstyrt undervannsteknologi. Nyland synes oppgavebrettet skapte engasjement, og ser hvordan et slikt brett kan være en investering for at flere unge skal synes at realfag og ingeniørfaget er interessant å jobbe med.

– Selv er jeg en dippeduttelsker, og synes barna var heldige som fikk være der og få den kunnskapen på en slik måte. Jeg kunne ønske jeg hadde samme mulighet i min barndom, ler hun.

Ikke bare for de yngste

Siden stiftelsen ble etablert i 2000 har FIRST Scandinavias intensjoner vært å gi barn og unge god stimulanse innenfor matematikk, vitenskap og teknologi. Oppgavebrettet har fanget en stor interesse hos flere barn og unge, og interessen vokser. Det er likevel ikke bare for de minste brettet passer for. Å bruke et slikt brett aktivt hos bedrifter, eller som utstilling ved besøk fra skoleklasser, er noe Sivertsen mener er en investering for bransjen.

– Teambuilding for ansatte, aktivitet for lærlinger eller sommervikarer, eller familiedager hos bedrifter er typiske anledninger som vi ønsker oppgavebrettet kan tas i bruk på. Det er viktig at barn i hele Norge får muligheten til å oppdage denne muligheten uansett hvilken retning de ønsker å gå i fremtiden, avslutter Nina Sivertsen.
 

FFU ønsker å takke Chevron, Eni Norge, Barentshavkonferansen og ProBarents for deres sponsormidler til FFUs Subsea Challenge.


Ønsker du eller ditt firma å bidra?
 

            •          Kjøp et oppgavebrett, og doner det til en teknoloab/robotklubb

            •          Book et teambuilding-arrangement for dine ansatte

            •          Spons et kurs for elever

For mer info:

            •          Send e-post til post@ffu.no

            •          Ørjan Røvik-Larsen, tlf: 52 91 30 17