– Tiden har ikke vært inne før nå

Tunnelinspeksjoner som tidligere har vært forbundet med lang nedetid, store kostnader og risiko gjøres nå effektivt med nytt ROV-system. Gjengen i Norwegian Tunnel Inspection vet hva de snakker om når det gjelder å spare både tid og penger.

Søker du “tunnel inspection” kommer gjengen i Norwegian Tunnel Inspection AS (NTI) høyt opp i søkeresultatene. Plutselig ringer telefonen fra New Zealand eller Sør-Amerika, og spørsmålet er alltid det samme.

– Ja, da lurer de på om vi kan tenke oss å hjelpe dem med å gjennomføre en inspeksjon av en vannkraftstunnel ved hjelp av vårt ROV-system, sier Leif Brunvoll, daglig leder i NTI.

X-faktoren

Sammen med teknisk leder, Audun Knudsen og forretningsutvikler, Frank Ellingsen, utgjør han selskapet som har vist seg å være en sterk nykommer i vannkraftbransjen. Likevel var det ikke før nylig at de faktisk kunne hjelpe. Det har aldri vært mangel på kunnskap, men utstyret var ikke alltid helt optimalt. Allerede i 2015 fikk de erfarne gutta i NTI forespørsler om å inspisere vannkrafttunneler. Det å måtte si nei til et oppdrag de hadde alle forutsetninger for å gjennomføre, sett bort ifra det tekniske utstyret, tente noen plugger hos de tre guttene i Stavanger. Året etter hadde de kommet til enighet om å bygge eget ustyr som kunne gjennomføre oppdraget. En ny ROV-løsning ble resultatet og i 2017 sto prototypen klar. Likevel var ikke alle problemer løst. Det var fortsatt noen operasjonelle utfordringer som gjorde at ROVen, på en jobb for Statkraft, ikke kom så langt inn i tunnelen som de ønsket.

– Kabelen til ROVen hang seg fast i tunnelen, sier Brunvoll, og forklarer at hendelsen inspirerte til nok en prototype: NOTUS D ROV-system med batteridreven løsning, som er et verktøy for å optimalisere vannkraftproduksjon og øke sikkerhet. Denne løsningen satt verdensrekord i 2019 for å gjennomføre en 12 kilometer lang inspeksjon, gjennomført i ett strekk, av tunnelen til Duge Kraftverk. Alle tre ROV-systemene til NTI var i bruk.

– Vi har en tjeneste vi har hatt lyst til å lage i mange, mange år, men som tiden rett og slett ikke har vært inne for før nå, sier Knudsen.

Tunneler er ikke laget for å inspiseres. Tilstanden er derfor på mange måter en X-faktor, og man kan stille spørsmål rundt om man produserer maksimalt av det man kan produsere. I slike tilfeller er ROV-inspeksjon løsningen.

– Det blir en tilstandskontroll til syvende og sist. Produktet vårt blir at vi leverer en punktsky og 3D-modell av hele tunnelen. Derfor får de en helt annen dokumentasjon nå enn de ville fått av en manuell inspeksjon.

Slutt på forsinkende ledd

Har det blitt tryggere å gjennomføre denne type inspeksjon nå?

– Det er jo noe med å sende mennesker inn i et miljø du ikke vet tilstanden på. Nå er det mye mindre risiko involvert. HMS-faktorer er så godt som fjernet, ifølge Brunvoll. Ved å gjennomføre en slik tunnelinspeksjon innebærer det vanligvis en lang driftsstans. Med den nye ROV-løsningen trenger man kun tre mennesker for å operere systemet. I tilegg har man kortet ned driftsstansen såpass mye at kundene sparer millionbeløp.

– Du forminsker produksjonsstansen du ville hatt ved vanlig metode. For å inspisere og tømme en tunnel for vann innebærer det ofte en driftsstans på to til tre uker. Minimum. Bruker du ROV har du gjerne driftsstans på kun 24 timer. Det er veldig kostnadseffektivt, slår Ellingsen fast og legger til:

– En av kundene våre sier at vi har spart de for 5-10 millioner kroner.

Lange horisonter og gode skussmål

Vannkraftbransjen er i stadig endring. Man jobber ikke på samme måte i dag som for 70 år siden. På mange måter har også denne bransjen vært igjennom en digitaliseringsprosess. Der det i olje og gass er om å gjøre å få gjort mest mulig mens oljeprisen er høy, har vannkraft lengre horisonter.

– Vi er rigget for - og vokst opp med - olje og gass. I vannkraft er dynamikken veldig annerledes. Der har man kanskje et 15 års perspektiv på det man holder på med. Strømmen skal leveres, og vi går aldri tom for strøm, slår Ellingsen fast. 

Gjengen i Stavanger opplever ikke akkurat at folk haster med å ta dem i bruk, til tross for at de er ledende på sitt felt, med store navn på kundelisten. Skatteregler og en konservativ bransje gjør at mange er treige med investeringene.

– Det er ikke nødvendigvis det at de venter med å ta oss i bruk. Det er kanskje mer at prosjektene i vannkraft ofte er beregnet frem mot neste generasjon, forteller Ellingsen. Planen videre er å få et godt fotfeste i bransjen og fortsette å utvikle produktene.

– Og så skal vi ta godt vare på de gode kundene vi allerede har, avslutter han