UiS studenter blant topp ti
Studentforeningen UiS Subsea ble opprettet i 2013, og allerede året etter deltok studentene som første norske lag i den internasjonale finalen i MATE ROV Competition i Michigan, USA. Dette er en årlig konkurranse arrangert av Marine Advanced Technology Education Center i USA. Formålet med konkurransen er å motivere og eksponere studenter innenfor feltene vitenskap og teknologi.
Høye ambisjoner
I år var det tredje gang UiS Subsea deltok i konkurransen, som denne gang ble avholdt på NASAs testlab i Houston, USA. I ett år har de 15 bachelorstudentene som er elektro- maskin- og dataingeniører jobbet med å bygge en ROV. Ambisjonene var høye før årets konkurranse, og målet var å bli topp fem av 31 lag som deltok fra hele verden.
– Det så ut som vi skulle klare målet etter første konkurransedag hvor vi var det beste laget. Håpet vårt om å kunne hevde oss helt i toppen ble innfridd, og mange av konkurrentene var svært interesserte i ROV-en vår, men vi måtte dessverre ta til takke med en 10.plass totalt på grunn av tekniske problemer på finaledagen, sier Audun Storsanden, nestleder i UiS Subsea.
DEBRIEF: Lagmøte etter første forsøk i bassenget.
Tekniske problemer knuste drømmen
Oppgaven fra NASA gikk ut på å lage en ROV som skal sendes til Jupiters måne Europa, som er islagt og hvor man tror det kan være vann under overflaten. ROV-en måtte også være under 17 kilo og under 58 centimeter i diameter, og UiS var ett av få lag som klarte både størrelses- og vektkravene.
– Mange av lagene hadde problemer med trykket på 12 meters dybde og måtte bryte konkurransen etter den første dagen, sier Storsanden.
Under konkurransen måtte Stavanger-studentene presentere ROV-en og prosjektet, samt fortelle hvordan de har gjort det med tanke på økonomi og sikkerhet. Tilslutt ble ROV-en testet i NASAs største basseng hvor oppgavene blant annet var montering av utstyr, løfting, flytting, inspeksjon og måling av for eksempel temperatur og dybde. Det var på den siste dagen av konkurransen at de fikk problemer på grunn av en teknisk feil. Da de skulle kjøre ROV-en i bassenget, hadde de hatt lekkasje i en o-ring i det ene kameraet. Det ble besluttet å fjerne dette for å være på den sikre siden, men på grunn av mangel på tilgang til strøm fikk de ikke muligheten til å teste om løsningen hadde fungert.
– Da vi startet opp ved bassenget viste det seg at noe var galt, og vi hadde mistet all kommunikasjon med ROV-en. Teamet klarte å fikse det på ca 13 minutter, men vi hadde da bare to minutter igjen i bassenget. Utrolig nok klarte pilotene våre å sikre seg 120 poeng i løpet av den korte tiden, men det strakk dessverre ikke til for å slå vinnerlaget som vant med 215 poeng. Til tross for dette er vi imponert over at de har klart å ta nesten halvparten så mange poeng på kun 1/7 av tiden, sier Storsanden. Nestlederen tror at de kunne rykket opp mange plasser dersom de hadde fått kjøre to ganger i bassenget, men de er fornøyd med å ha blitt det beste norske laget. Studenter fra NTNU som også deltok i konkurransen endte på en 16. plass.
UNDER VANN: Ægir i bassenget foran modellen av International Space Station (ISS)
Lærerike erfaringer
Nå tar UiS-studentene med seg verdifulle erfaringer videre til neste års konkurranse.
– Vi ser at vi har mye å hente i fremtiden på de statiske delene av konkurransen, som går på dokumentasjon og presentasjon. Ellers er det å lage mer robuste systemer og gjerne ha redundante systemer på viktige komponenter, hvis dette lar seg gjøre i neste års konkurranse. I år var dette vanskelig å få til, fordi ROV-en måtte veie under 17 kg og ikke ha større radius enn 58 cm i alle retninger, forteller Storsanden.
Samtidig kan nettopp disse restriksjonene gi dem fordeler i neste års konkurranse.
– Vi lærte mye om å redusere unødvendige komponenter, fjerne vekt og generelt å lage ting mindre på grunn av disse reglene, og ser at vi har mange fordeler med å lage et så lite system. Manøvrerbarhet og flyttbarhet er de største fordelene, så det er mulig vi ønsker å lage en så liten ROV som mulig også neste år, avhengig av oppgavene i konkurransen, sier Storsanden.
PRODUCT DEMOSTRATION: Det var tillatt med 6 personer for å gjennomføre oppgavene i Product Demonstration. Bilde fra første forsøk i bassenget. Kameramannen filmer til live stream.Fra venstre i mørkeblå pique: Simen Pedersen, Hartvik Line, Simen Walmestad Tofteberg, Thomas Smith Eide, Sivert Sliper, Fredrik Jonsbråten. Mann i gul skjorte og han med blå caps er dommere.
Ønsker å satse på AUV
I tillegg til å delta i neste års MATE ROV Competition i Florida, håper studentene å delta i AUV-konkurransen SAUC-E som arrangeres i regi av EU og NATO.
– Her kreves det mye arbeid fra både vår side og universitetet før vi har muligheten til å delta. Dette er derimot et område vi håper det satses på i tiden som kommer, og at vi kan få muligheten til å jobbe videre med prosjektet det neste året og at det finnes studenter som er interessert i å være med. Universitetet i Stavanger planlegger også et nytt teknologibygg med testbasseng, hvor UiS Subsea har fått komme med ønsker til hvilke funksjoner dette skal ha, men det gjenstår å se hvordan den endelige utformingen blir, sier Audun Storsanden.
ROV: Ægir på bassengkanten i NASA Neutral Buyoancy Laboratory (NBL)