UiS Subsea viste seg fram i MATE ROV Competition

I sommer reiste UiS Subsea til USA for å konkurrere med sin ROV «Vona». Til tross for noen utfordringer, fikk studentene en god plassering i den internasjonale konkurransen. 

UiS Subsea er en studentorganisasjon ved Universitetet i Stavanger. Formålet med studentorganisasjonen er å bygge en fullt fungerende ROV. Dette året engasjerte UiS Subsea 14 studenter med bakgrunn fra maskin, elektro og data, hvorav 10 jobbet med utviklingen av ROV-en. Disse 10 studentene avla også en bacheloroppgave om det som de designet og produserte til ROV-en. Årets ROV ble døpt «Vona», som er norrønt for håp.

Prosjektet krever mye av studentene, ofte en god del mer enn det bacheloroppgaver fra universitet krever. Til gjengjeld får studentene blant annet oppleve å være med på et omfattende prosjekt fra idé til produkt. De får anvende teori i praksis, jobbe tett med studenter med annen fagbakgrunn enn seg selv og god mulighet for å skaffe kontakter i lokal industri.
– Jeg tror jeg brukte cirka 45 timer i uka på det prosjektet her, estimerer Jørgen Bjelland, ansvarlig for strømforsyning og tether i tillegg til å inneha et styreverv som sponsoransvarlig i UiS Subsea. Videre estimerer han at det er omtrent brukt 2 000 kroner på kaffe alene. Når man tilbringer så mye tid på et prosjekt blir man en veldig sammensveiset gjeng. Det blir det mye moro ut av. I kaffepausene har det vært arrangert flere interne dart-konkurranser på målskiven i «subsea-rommet». I tillegg har studentlaget nytt godt av øl og pizza-kvelder. Selve rosinen i pølsa er muligens UiS Subseas årlige tur til USA.  

MATE ROV Competition
Hvert år siden UiS Subsea ble etablert, har studentorganisasjonen deltatt i den internasjonale ROV-konkurransen MATE ROV Competition, arrangert av MATE Center. Konkurransen går ut på at studentorganisasjonene opptrer som bedrifter, og ROV-ene skal utføre oppgaver som simulerer reelle problemer man kan støte på i industrien. Fra år til år endrer MATE tema for konkurransen og de tilhørende oppgavene. Konkurrentene er dermed årlig nødt til å tilpasse design og funksjonalitet slik at ROV-en er i best mulig stand til å prestere godt.

Årets konkurranse ble holdt i Seattle med tema «Jet city: Aircraft, Earthquakes and Energy». ROV-ene skulle løse oppgaver som omhandlet flytting av flyvrak, henting av data fra et seismisk instrument som måler jordskjelv, samt installasjon av en undervannsturbin og et miljøovervåkingssystem. Weyerhauser King County Aquatic Center var vertskap for konkurransen, slik at det var deres basseng som simulerte kysten utenfor hjembyen til Boeing, Microsoft og Starbucks.

Reisen til USA
Teamet reiste til Seattle, USA, for å delta i den årlige MATE-konkurransen. I konkurransen deltok 65 lag med over 800 studenter fra verden over. Som en del av konkurransen måtte ROV-en gjennom en sikkerhetskontroll, hvor UiS Subsea fikk full uttelling. Senere holdt UiS Subsea en bedriftspresentasjon foran et dommerpanel. Her presenterte de Vonas egenskaper og selskapets mål og prestasjoner.

Neste dag var det duket for produktdemonstrasjonen. Her får alle lag 15 minutter hver til å vise fram hva deres ROV er god for ved å gjennomføre en rekke oppgaver. Man får to forsøk.
– Vi møtte på mange problemer, sier nestleder Marius Brataas.
– Første gangen vi skulle ut i vannet, gikk sikringen på ROV-en. Den andre gangen satt tetheren seg fast i objekter, så kjøringen ble ekstra vanskelig for piloten vår. Når man kun har 15 minutter på å løse alle oppgavene, vil man virkelig ikke ha slike problemer, sier han.  

Allikevel klarte UiS Subsea å oppnå 391 poeng under konkurransen og sikret seg 10. plass i den internasjonale konkurransen. UiS Subsea egen pilot, Alexander Nesse, imponerte dommerne og fikk utdelt «beste pilot»-prisen under avslutningsseremonien. Til sammenligning endte studentlaget fra NTNU på 18. plass.
– Jeg er veldig stolt av innsatsen fra teamet og det samholdet vi viste der. Vi presterte på et veldig høyt nivå og viste hvorfor UiS Subsea fortjener å være på topp ti nok en gang, sier Tolunay Metli, Styreleder i UiS Subsea.

Veien videre

– Vi håper å engasjere flere studenter til å bli med på neste års prosjekt. Nye løsninger kan resultere i en enda bedre plassering i konkurransen. UiS Subsea gir studenter en fantastisk mulighet for å skrive bacheloroppgave, samt utvikle seg i teamarbeid. I tillegg får de reise og bli kjent med folk fra hele verden, sier Metli.

Noen av studentene som var med i årets prosjekt har valgt å studere videre til mastergrad, mens andre har fått relevante jobbstillinger.