Unge talenter om sommerjobb i medlemsbedrift

Oskar Voldsund (23) hos IKM: – Bedriften er liten nok til at stemmen din blir hørt

Å få lære å lære var en stor oppdagelse for Oskar Voldsund (23). Oppdagelsen fikk han godt bruk for i sin sommerjobb i IKM. Havteknologi-studenten er oppvokst i Sandnes, men bosatt i Bergen, og ønsker å jobbe for en bedrift som hører på sine ansatte.

 

Hvilken bakgrunn har du?

– Jeg går nå fjerde året på havteknologi på Universitetet i Bergen, som er et sivilingeniørstudium som ble opprettet i 2017. Jeg spesialiserer meg innen marine konstruksjoner, og skal skrive  master innen hydrodynamiske forbedringer på nåværende ROVer. Jeg skal levere masteren juni 2023 og kullet mitt blir det det andre kullet som fullfører dette studiet.

 

– Hva er dine fremtidsplaner og ambisjoner?

– Når jeg startet studiet var målet å finne en jobb innen offshore vind. Høsten 2019 hadde jeg et emne som heter HTEK102 - Praksisutplassering i havteknologi, og var utplassert hos Argus Remote System. De holder til på Laksevåg i Bergen og bygger ROV på bestilling. Noen måneder etter dette oppholdet gikk det opp for meg at bygging av ROV og ROV-operasjoner er noe jeg vil holde på med. Mine fremtidsplaner er å komme meg inn i et selskap som driver med akkurat dette. Ambisjonene mine er å ende opp som prosjektleder innen operasjon, men også ha et teknisk innblikk i selve byggingen og oppgraderingene av ROVene som brukes ute.

 

– Hvordan har det vært å ha sommerjobb i IKM?

 

– Jeg har storkost meg! Mange varierte oppgaver og mange hyggelige og hjelpsomme folk. IKM Subsea er en bedrift som jobber med akkurat det jeg interesserer meg for, nemlig bygging

av ROV og ROV-operasjoner. Jeg jobbet innen operasjonsstøtte og skrev forskjellige prosedyrer på hvordan oppdragene ute skulle løses. Fikk også muligheten til å reise ut offshore og bli med på en operasjon.

 

Hva synes du var positivt med bedriften?

– Bedriften er ikke altfor stor, men heller ikke for liten. For min del er det den perfekte størrelsen. Liten nok til at stemmen din blir hørt, men stor nok til at man ikke må fikse alt selv.

 

– Hvilke erfaringer og lærdommer tar du med deg videre fra oppholdet?

– Gjennom studiet mitt har flere professorer sagt at på Universitetet «lærer vi å lære.» Jeg har aldri tenkt veldig over dette før i sommer. Noen av operasjonene jeg jobbet med var mer komplisert enn andre. Spesielt under den ene operasjonen måtte jeg sitte ned og lære meg P&ID diagram som jeg aldri har vært borti før. Selv om jeg aldri har vært borti liknende, tok det ikke lang tid før jeg forstod sammenhengen. Kan nå skrive under på at det professorene sier faktisk stemmer. Jeg har lært det å lære. 

 

Hvordan har kompetansen din blitt hevet etter denne sommerjobben?

– Jeg har lært hvordan ulike ROV-operasjoner fungerer i praksis på land og ute på havet. Jeg har lært hvordan jeg anvender teorien jeg har lært på Universitetet i praksis. Har også lært at alt som virker bra når man sitter på land, ikke fungerer like bra ute i operasjon. Er derfor bra at IKM Subsea har folk på kontoret med mange års erfaring offshore. En annen ting jeg fikk muligheten til, var som nevnt, å reise offshore selv. Fikk GSK-kurs og reiste offshore i månedsskiftet juli-august. Dette var en stor lærdom som prosjektingeniør. Altså, det å se med egne øyne hvordan operasjoner foregår ute i praksis.

 

Møt også disse unge talentene: 

Amund Løyning (22): – Sommerjobben i Equinor var en positiv opplevelse

Espen Nilsen (23) hos Oceaneering: – Jeg ser for meg at jeg hadde trivdes som prosjektingeniør

Lene Okkerstrøm (32) hos Deep Ocean: – Bedriften er svært fleksibel med sine ansatte

Vegard Risa Reisæter (24) hos Subsea 7: – Det kjekkeste var å få reise offshore på Seven Viking