UTFORSKET INDIA-HAVET I EN "BOBLE"

REV Ocean tok med seg forskere og et par unike undervannsfartøy til Maldivene og Indiahavet. På dypet fikk de nærkontakt med livet under vann. 

Har du noen gang tenkt at forskere lever i sin egen boble? Vel, denne gangen ble det faktisk ganske sant. For nylig dro nemlig en gruppe forskere sammen med REV Ocean til Maldivene for å forske. Og da de skulle dykke under havoverflaten, tok de plass i Aurelia, eller «boblen», og satte kursen ned mot havbunnen.

En unik, nedsenkbar farkost
Leighton Rolley, som er leder for forsknings-systemene i REV Ocean, var med på den eventyrlige reisen til havområdene utenfor Chagos-øyene, omkring 500 kilometer sør for Maldivene. Dit dro teamet for å forske. Rolley er overveldet av inntrykk og begeistring etter turen til sydligere strøk.
− En slik tur er mulig fordi et team med entusiastiske og flinke folk fra hele verden jobber sammen. En nedsenkbar farkost som Aurelia er unik på mange måter og er summen av dens designere og ingeniører. Dette er bare mulig gjennom en visjon og ferdigheter, sier engelskmannen som selv fikk være med på undervanns-tokt.
− Min rolle i ekspedisjonen var som pilot under opplæring i denne unike farkosten. Jeg jobbet sammen med fabrikanten, og ble den første piloten utenom de som har laget Aurelia til å ta den med på en forsknings-ekspedisjon. Samtidig hjalp jeg forskerne med data, og bisto teknikerne i deres arbeid.

Mange inntrykk under vann
Å være med «boblen» under vann var en utrolig opplevelse forteller Rolley.
− Når den kommer i kontakt med vannet, føles det ut som om den forsvinner litt og at man faktisk kommer helt nær havet utenfor. Denne klarheten er helt unik, og gir oss inntrykk som en ROV ikke kan gjenskape, sier Rolley. Han forteller at det alltid er mye å se på når man er med under vann.
−Man forstår hvor massiv denne opplevelsen er når et dykk er ferdig, sier han. De mest intense øyeblikkene var å se de to undervannsfarkostene de hadde med seg jobbe sammen under vann i tett nærhet; Aurelia og Odyssey.
− Det å se en annen farkost og dens besetning der nede under vann, tar pusten fra en. 

Tre års arbeid
Den tekniske siden ved dette systemet er summen av tre års design og utvikling.
− Systemene og all sikkerheten har blitt designet og testet gjennomgående på forhånd. Alle aspektene ved operasjonen har blitt gjennomgått, sier Rolley. Han forteller at boblen, eller sub-en, har gjort det utrolig bra i oppdraget.
− Det var noen få, små justeringer å gjøre, men det er slikt som er forventet med et nytt fartøy. Likevel var det ikke noe som stoppet oss med å utføre planen, og teamet og folkene i det var helt avgjørende for suksessen. Vi hadde med oss noen av de mest erfarne undervanns-pilotene i verden og teamet vårt utfylte hverandre på en veldig god måte. Slik ble vi i stand til å levere akkurat det vi trengte.

Entusiasme og spenning
Rolley forteller at det var en utrolig opplevelse å være med.
− Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle ende opp som en pilot på et undervanns-fartøy. Chagos-øyene er usedvanlig vakre både over og under vann. Vi var også omgitt av et fantastisk team med forskere og et mannskap som gjorde denne opplevelsen helt enestående, sier han.
− Entusiasmen og spenningen var smittsom, og hver dag var full av nye opplevelser. Det føltes som om jeg hadde en utrolig rolle i en av de beste dokumentarene jeg noen gang har sett.