Vellykket FFU-seminar
– FFU-seminaret har et godt rykte, et godt faglig nivå og er en unik arena for subseabransjen. Jeg tror det er grunnen til at så mange prioriterte seminaret til tross for nedgangstider, sier leder for FFU, Knut A. Nilsen.
Med tittelen «Subsea Evolution» tok seminaret utgangspunkt i dagens markedssituasjon innen olje og gass. Her var endring, overlevelse og utvikling sentrale stikkord.
– Vi er i en tøff markedssituasjon der kanskje ikke alle klarer seg, og hvor selskaper må være tilpasningsdyktige og viljesterke for å overleve. Samtidig er det slik at vilje til endring og til å utvikle seg også betyr at det bringes fram nye egenskaper som passer til den nye virkeligheten – da tenker vi på ny teknologi, smarte løsninger og kanskje nye sammensetninger av selskaper og teknologi på tvers av eksisterende konstellasjoner. Evolusjon handler altså både om endring, overlevelse og utvikling – vi tror det passer veldig godt slik subsea-markedet ser ut akkurat nå, sier Nilsen.
– Må finne vår plass i endringsbildet
FFU-seminaret, som i år ble arrangert på Clarion Hotel Air på Sola, er det 22. i rekken, og hadde som alltid en rekke spennende og interessante foredrag på programmet. Spesialrådgiver i Norsk olje og gass, Bjørn Vidar Lerøen, snakket om utsiktene på norsk sokkel, og han tror vi går mot bedre tider.
– Akkurat nå er markedet i en u-dal, og jeg vil si at vi er på enden av denne u-dalen. Markedet er på vei oppover, men vi vil ikke komme opp på det nivået vi var. De store funnenes tid er forbi, sier han. Samtidig påpeker Lerøen at det definitivt er en fremtid på norsk sokkel.
– Vi må forberede oss på å finne vår plass i endringsbildet og sikre lønnsomhet. Morgendagens vinnere er dem som kan gjøre det med lavest kostnad og lavest karbonavtrykk, sier han.
Ny teknologi gir spennende muligheter
Mange av foredragene omhandlet ny teknologi. Statoil viste fram Cap-X solution – en helt ny Statoil-utviklet løsning for havbunnsutbygninger som skal kutte kostnader og øke effektiviteten.
– For Cap-X solution er ikke potensialet kun rettet mot utstyrsleverandører. Det er når man også tar inn besparelser mot marine operasjoner, boring og brønn, undergrunn, drift også videre, og setter dette i en standardiserings kontekst at man virkelig henter ut det fulle potensialet. FFU-seminaret er en utmerket arena for å synligjøre og forstå disse grensesnittene, understreker Leading Advisor Subsea Structures and Systems i Statoil, Kjell Einar Ellingsen.
Årets FFU-seminar hadde også fokus på markeder utover olje- og gass-sektoren med foredrag av prosjektleder Bernt Ege fra Global Maritime, som snakket om offshore fiskeoppdrett, og forsker Olav Rune Godø fra Havforskningsinstituttet som fortalte om Lofoten Vesterålen undervanns observatorium. De viste hvordan man kan bruke offshore teknologi på nye områder.
– Vi har hatt et veldig spennende program i år, og gjennomgående høy kvalitet på foredragene. Flere av innleggene, som for eksempel Statoils Cap-X solution og foredraget om Remote Piloting fra Oceaneering, Telenor og Statoil, viser at bransjen nettopp er villig til å utvikle og ta i bruk ny teknologi når forutsetningene i markedet endres. Samtidig var foredragene fra Global Maritime og Havforskningsinstituttet spesielt interessante, for de viser at den unike kompetansen som finnes i bransjen vår har flere anvendelsesområder enn olje og gass, sier FFU-lederen.
Samler hele bransjen
I tillegg til en arena for faglig påfyll, er FFU-seminaret blitt en viktig møteplass for aktørene i undervannsbransjen. Her kan man få seg en oppdatering på hva som rører seg i bransjen, treffe samarbeidspartnere, kunder og leverandører. Som alltid var det muligheter for å treffe kjente og knytte nye kontakter i utstillingsområdet rett utenfor konferansesalen.
– I år hadde vi det flotteste utstillerområdet noen gang med 30 utstillerplasser. FFU-seminaret er etter min oppfatning unikt i den forstand at det samler mennesker fra alle lag i bransjen – leverandører, oljeselskaper; folk som utvikler teknologi og folk som sitter som beslutningstakere – i en kompakt og intim setting, sier Nilsen.
En viktig arena for å knytte verdifulle kontakter
Et av firmaene som hadde stand var Innova som viste fram deres produkter Matrix MK II og SPHU. Matrix II er en fleksibel fiberoptisk kommunikasjonsløsning med grensesnitt for alle vanlige undervannssensorer, mens SHPU er en elektro/hydraulisk pumpe designet for å pumpe væsker som vann/Glykol og Grease. Pumpen som ble vist på messa, var en Grease pumpe, utviklet av Innova.
– Pumpa er modulbasert, med elektronikk og motor integrert i en del, og pumpe i en del. Dette gir en fleksibel løsning der en kan bytte ut selve pumpa, alt etter bruk, sier prosjektleder Kjersti Ollestad og salgssjef Sven Eivind Torkildsen.
Begge to ser på FFU-seminaret som en viktig møteplass for bransjen.
– Det er alltid kjekt å treffe både nye og gamle kontakter, bonusen er et bra faglig innhold i foredragene. I år vil vi også trekke fram lokasjonen som hadde flotte lokaler både til standene og foredragene, sier de.
Også Hytorc føler at de får utbytte av å ha stand på seminaret, og de skryter av de gode foredragene.
– FFU-seminaret er veldig «hands on». Her treffer vi personer fra alle arbeidsgrupper i bransjen, og foredragene gir oss en interessant innsikt i hva de ulike aktørene holder på med, sier senioringeniør Andreas Holst-Jæger og salgsingeniør Anders Rydberg.
Hytorc sitt totalkonsept går ut på å levere tjenester og produkter fra "a" til "å" på alt som har med boltede forbindelser å gjøre.
– Vi er her for å formidle at vi kan hjelpe firma med ting de kanskje ikke visste at vi kunne hjelpe de med. Derfor er dette en viktig møteplass for oss, sier de.