Engasjement rundt bærekraft

Med fokus på bærekraft leverte FFU-seminaret, det mange mente var det beste programmet noensinne.

Tradisjonen tro samlet subseabransjen seg for lærerike foredrag og faglig fellesskap den siste torsdagen i januar. Seminaret ble avholdt på Clarion Hotel, Sola, og var det 23. i rekken. År for år har FFU-seminaret styrket sin posisjon som en viktig møteplass for aktørene i undervannsmiljøet i Norge
– Vi er svært fornøyd med deltakelsen på årets FFU-seminar, med over 215 påmeldte sier FFU-leder Regina Hermelin.

Bærekraftig tilpasning og utvikling
Temaet for seminaret var «Bærekraft?».
– Bærekraft er et vidt og interessant tema, og det er derfor vi har satt et spørsmåltegn bak ordet som tema for seminaret. Det virker som de verste nedgangstidene er over i subseabransjen, og vi ser at mange av våre medlemmer har brukt tiden til å utvikle mer bærekraftig teknologi som vi kan ta med oss videre. Vi i styret ser også på bærekraft som et tema med flere innfallsvinkler, da det både er interessant å se på hvordan bransjen har utviklet seg til å levere mer økonomisk bærekraftige løsninger, men også hvordan vi tilpasser oss i en verden som etterspør miljømessig bærekraftighet og utvikling, sier Hermelin.

Sterkt program
FFU-styret hadde jobbet lenge med årets program, som kunne by på mange interessante foredrag fra både operatører og underleverandører. Seminardeltakerne fikk blant annet høre om OMV sine planer for Wisting oppe i nord, og de fikk et innblikk i ny teknologi innen blant annet inspeksjon og digitalisering av ROV-operasjoner.
– Presentasjonene var om mulig, enda mer teknologifokusert enn tidligere. FFU-seminaret er fremfor alt ingeniørenes og teknologenes arena og programmet reflekterte det i fullt monn.  Gjennomgangsemnet var smarte og nye ROVer, undervannsfarkoster tilpasset nye oppgaver med en trend mot de frittsvømmende enhetene, og de som blir tilpasset dokkingstasjoner på bunnen. Spesielt var det interessant å høre om IKMs Resident ROV - RROV og Oceaneerings Freedom. Fem av ni presentasjoner omhandlet ny ROV- teknologi, sier konferansier Arnfinn Nergaard. Han var svært fornøyd med seminaret.
– Ja, vi hadde et flott seminar, kanskje «best ever». Mange jeg snakket med synes også at årets program var det beste noensinne, sier han.

Kathleen Tveit, Senior Engineer Subsea Technology i Statoil, holdt et foredrag om bærekraftig inspeksjon. 
 

Subsea Challenge og paneldebatt
Årets FFU-seminar hadde flere nye poster på programmet. I samarbeid med FIRST LEGO League Scandinavia (FLL) har FFU utformet «Subsea Challenge» som gjennom ulike oppgaver relatert til undervannsteknologi skal vekke interessen blant unge. Elever fra Røyneberg skole og Sola Skole var invitert til å gjennomføre et Subsea Challenge som de viste til seminardeltakerne i pausene. I år kunne også seminardeltakerne ta del i en spennende paneldebatt. Representanter fra BHGE, TechnipFMC, Subsea 7, Statoil og Aker Solutions diskuterte temaet «En økonomisk bærekraftig subseabransje i et miljømessig bærekraftig energimarked», under ledelse av konferansier Arnfinn Nergaard.
– Paneldebatten gikk fint. Den gikk i optimismens tegn; flere av paneldeltakerne hadde blitt tildelt milliard-kontrakter i det som ble karakterisert som tidenes høstjakt. De fire leverandør-representantene var alle førstelinje-leverandører til operatørselskapene. De forsikret underleverandørene om at det norske leverandørnettet i lavere nivåer var sikret en plass i fremtidige kontrakter, uavhengig av eventuell forflytning av tyngdepunktet i subseautbygginger til andre regioner. Diskusjonen om bærekraft i egne prosesser kom til å fokusere på smartere og mindre ressurskrevende teknologi, samt smartere forretningsmodeller, hvor fusjoner ble fremhevet som en av disse, sier han.

Kristoffer Sola, Emilia Cleemput Skartstein og Kjersti Stensland fra Sola Skole synes det var kjekt å bli invitert til et Subsea Challenge på FFU-seminaret. 
 

Mulighet for å knytte verdifulle kontakter
I tillegg til en arena for faglig påfyll, er FFU-seminaret blitt en viktig møteplass for aktørene i undervannsbransjen. Her kan man få seg en oppdatering på hva som rører seg i bransjen, treffe samarbeidspartnere, kunder og leverandører. Som alltid var det muligheter for å treffe kjente og knytte nye kontakter i utstillingsområdet rett utenfor konferansesalen. Et av firmaene som hadde stand var Djuvik Maskinering. Siden oppstarten i 1989, har firmaet fra den lille bygden Sauda i Ryfylke, opparbeidet seg en verdensledende kompetanse innen offshoremarkedet. Ett av produktene de tilbyr er den innovative flytende klemmen.
– Klemmen vår er laget i polymere materialer, noe som gjør at den flyter opp fra brønnen dersom den blir skadet. Materialet har også den fordelen at det blir lite korrosjon, sier Bjørn Idar Djuvik, administrerende direktør i Djuvik Maskinering.
Klemmen blir nå solgt til hele verden, og bak den suksessen ligger det mye arbeid.
– Vi har reist mye på messer, og kjørt målrettet og aktiv markedsføring via hjemmesiden og nyhetsbrev. Nå er det femte gangen vi er utstiller på FFU-seminaret og det tror vi har en effekt. Hver gang får vi nye kontakter, og vi har fått mange kontakter gjennom FFU, sier han.
2017 var et godt år for Djuvik Maskinering, og nå satser de på at 2018 skal bli enda bedre.
– Vi håper på en grei økning i omsetning, og så er målet å etablere seg innen nye markeder, sier Djuvik.

Bjørn Idar Djuvik, administrerende direktør i Djuvik Maskinering, viser fram den flytende klemmen som har blitt en stor suksess. 
 

Les også: Fikk sitt gjennombrudd på FFU-seminaret